Emma Berta Bočkor srebrna na WKF Karate1 Youth World Cup-u

FB_IMG_1499232175470Proteklog tjedna (26.06.-02.07.2017.), u gradu Umagu je u organizaciji Svjetske karate federacije (WKF-World Karate Federation), održana jedna od najprestižnijih i najmasovnijih karate manifestacija za mlade pod nazivom ‘10th WKF Training Camp & Karate1 Youth World Cup’, koja ove godine okuplja rekordan broj natjecatelja njih gotovo 2500 iz 69 zemalja i 5 kontinenata.

Cilj kampa i svjetskog kupa je okupiti najbolje natjecatelje u Svijetu koji će nastupiti na jednom u nizu od najvećih i najkvalitetnijih natjecanja otvorenog tipa te je ovo izvrsna prilika za mlade natjecatelje da steknu iskustvo na natjecanju visokog svjetskog nivoa.

 

Kako bi se stvorili što kvalitetniji natjecatelji u sustav natjecanja uvedene su i kategorije za djecu (10-13 godina), te se istovremeno uz trening kamp organizira svjetski kup, ali u obliku Karate1 natjecanja. Karate1 je natjecanje koje se sastoji od 10 najjačih natjecanja godine za službene kategorije (kadeti, juniori, seniori), a koja se odvijaju diljem Svijeta te redovito okupljaju najbolje natjecatelje u svijetu karatea, većinom reprezentativce. WKF Karate1 World Cup zajedno sa WKF Karate1 Premier Ligom drugi je najviši nivo natjecanja u svijetu karatea.

 

 

Upravo su predstavnici Karate kluba Buje: Emma Berta Bočkor, Jan Volarević Milevoj i Mia Popović pod pokroviteljstvom Sportske zajednice grada Buja bili učesnici ove prestižne manifestacije te su nakon trodnevnih treninga sa vrhunskim karate instruktorima, europskim i svjetskim prvacima, imali priliku u kataškom dijelu natjecanja odmjeriti snage sa svojim vršnjacima iz cijeloga Svijeta.

 

Emma Berta Bočkor i Jan Volarević Milevoj nastupili su tako u kategorijama U12, dok je nešto starija Mia nastupila u kategoriji U14. U ovako izuzetno jakoj i brojnoj konkurenciji od gotovo 40 natjecetelja po kategoriji, najbolje se snašla Emma Berta koja je još jednim odličnim nastupom potvrdila svoj veliki potencial i pokazala svu raskoš svog talenta osvojivši tako u svom premijernom WKF pojavljivanju sjajno 2. mjesto! Svojim iznimno kvalitetnim, smirenim i sigurnim nastupom uz tri čiste pobjede s maksimalnim omjerom bodova od 5:0, Emma Berta stiže do finala te se time kao jedna od najboljih u svojoj kategoriji svrstava u sam vrh ove karate discipline svjetske razine.

 

Na svom putu ka finalu Emma Berta redom pobjeđuje predstavnice Bugarske, Austrije i Ukraine te u finalu biva zaustavljena od veoma jake predstavnice Španjolske koja ovom pobjedom brani prošlogodišnju titulu prvakinje kategorije. Mia Popović nakon prošlogodišnjeg visokog 5. mjesta u kategoriji U12, ove godine u starijoj uzrasnoj kategoriji uspješno prolazi prvi krug natjecanja i predstavnicu Crne Gore, ali već u sljedećem krugu gubi od prestavnice Srbije koja ne ulazi u finale i samim time Mia ne dobiva priliku da se kroz repasažne borbe izbori za vrijedno odličje. Na samome kraju valja spomenuti i nastup Jana Volarevića Milevoja koji je u ranoj fazi natjecanja zaustavljen od predstavnika Južnoafričke republike. U daljenjm tijeku natjecanja Južnoafrikanac ubrzo završava svoj nastup na ovogodišnjem izdanju WKF kupa pa samim time i Jan gubi priliku za dolazak do medalje.

 

Ovim nastupom na WKF karate kampu karate klub Buje uspješno zaključuje prvi dio natjecateljske sezone te se uz kratku pauzu preko ljetnih praznika u rujnu ponovno vraća klupskim obavezama. rex