IN MEMORIAM: Ecio Miletić 1940.-2017.

Ecio_Miletić_u_dresu_NK_Uljanik_1957._godine_PIŠE: ANTON PERCAN – KRONIČAR PULSKOG NOGOMETA

 

Prošlog je tjedna u 77. godini preminuo Ecio Miletić. Na pulskom groblju od njega su se oprostili rodbina i mnogobrojni prijatelji. Pulski sportski novinar Robert Matteoni u svojoj je subotnjoj kolumni napisao „otišao je tako još jedan od onih koji su bili poveznica jednog drugog vremena nogometa, ali i života uopće na ovom prostoru.

 

Zbog svoje nepretencioznosti, dobronamjernosti i stalne vjere da treba biti pozitivan, zaslužio je ne samo da ga spomenemo za memoriju, nego da iskažemo uvjerenje kako je njegov stil i manira bilo ono što ovom gradu i okruženju priliči mentalitetom, kulturom i svekolikim mu identitetima nastalim protokom vremena i povijesnim mu odrednicama.

 

Šjor Ecija sam dugo znao, kao bivšeg nogometaša i kao jednog od onih koji vjerno prate događanja u pulskom nogometu. Sjećam se da je naše prijateljstvo započelo nakon što sam napisao knjigu o povijesti pulskog nogometa. Pamtim njegov telefonski poziv i dogovoreni susret negdje u blizini gradskog stadiona. Šjor Ecio je došao prije mene. U jednoj je ruci držao neki smotuljak, a u drugoj ruci imao je omot iz kojeg su virili listovi papira. Čestitao mi je na knjizi, odmotao smotuljak i pružio mi bočicu erbe luigie, ”to delamo moja žena i ja,a ja ne smin piti” – rekao je.

 

Zatim je vidljivo uzbuđen, poput razigranog djeteta koje pokazuje svoje najdraže igračke, iz omota izvadio fotografije, ”to san pripremija za vas, iz vrimena kada san ja igra.”

 

Vjerujem da šjor Ecio ne bi imao ništa protiv što ću te fotografije podijeliti s njegovim prijateljima, sa svima koji su ga poznavali, sa svima koje zanima pulska nogometna povijest…

Počivali u miru Božjem, šjor Ecio

Anton Percan