Istrin „život na vagi“ se bliži kraju ?

Nakon briljantne pobjede Istre 1961 u Vinkovcima, a posebno nakon one nad Rijekom intenzivirali su pregovori oko preuzimanja kluba iz ruku „fonda“ kojeg je je predstavljao Michael Remo Glover.

U Puli se ovih dana zakotrljala šala kako bi spas za Istru 1961 bila i prodaja kluba bliskom Gloverovom suradniku Edu Valjevcu makar za dva dresa Barcelone i tri para gaća sa legendarnog štanda koji je u vlasništvu tim-menađera zeleno-žutih.

No šalu na stranu, Istra 1961 bi po informacijama Regional Expressa mogla uskoro ipak promijeniti vlasnika što bi se svakako trebalo odraziti na kompletno stanje vezano uz funkcioniranje kluba.

Javna je tajna da su za Istru 1961 zanimanje pokazala tri potencijala kupca, a po još uvijek neslužbenim informacijama najbliži dogovoru s nepredvidljivim Remom Gloverom su ljudi iz nogometnog svijeta Austrije i Njemačke koje bi nakon Gloverevog showa trebalo s oprezom zvati „fondom“.

Pošto službenih vijesti iz kluba već mjesecima nema, (ako se izuzmu redovite konferencije za tisak) o potencijalnim se kupcima tek zna da dolaze iz Austrije i Njemačke (sve ostalo je nemoguće saznati) i da su navodno spremni Organizaciji dati 2 milijuna i 200 tisuća dolara uz preuzimanje svih dugovanja.

Kojih dugovanja ? Da budemo malo zločesti pa se prisjetimo konferencija za tisak na kojima je Glover bar tri puta uvjeravao javnost da nije nikome ništa dužan…Tragikomedija koju su bez ikakvog pitanja objavljivali svi mediji.

Dugovanja su kako stvari stoje vrlo rastezljiva forma tako da jedini domaći sportski dnevni list navodi kako se radi o maloj cifri dok neki naši izvori bliski HNS-u tvrde da se u slučaju Istre 1961 radi o malom Agrokoru te kako će ukoliko Glover pristane na ponuđeno siroti Austrijanci još dugo listat bilance.

Najgore od svega je što je i ovako težak Istrin „život na vagi“ u rukama Michaela Reme Glovera.

Još uvijek je ključno to što će i kako će se Glover postaviti, no s obzirom da je Glover ostavio klub na cjedilu i zbrisao u Ameriku sve je prepušteno operativcu Darku Podnaru, koji je jedini „preživjeli“ predstavnik Organizacije i koji bi igrom slučaja mogao odigrati najvažnije stvari za klub u novijoj povijesti.

Podnar bi trebao biti „katalizator“ u procesu tehničkog preuzimanja kluba no uz još jedno ponavljanje činjenice da je sve još uvijek u rukama Michaela Reme Glovera ili njegovog fonda mada „fond“ nakon svega zvuči komično.

Kako god agonija Istre 1961 bi se mogla uskoro završiti, no uz dozu zadrške, pitanje je naime na koju će stranu prevagnuti Gloverova vaga, hoće li biti dovoljno mudar pa klub prodati prije stečaja ili će se i dalje igrati “janine slanine” s navijačima i ljudima koji su zaposlenici Istre 1961…

(Nenad Marjanović Fric)