Poljak Miroslaw Lewicki pobjednik u Puli

Nakon tjedan dana velikih i neizvjesnih borbi završeno je 31. izdanje OPEN PULA 2017, koje je ove godine okupilo 127 šahista i 12 šahistkinja iz 19 europskih federacija. Tek po završetku posljednje partije, između GM Antala i IM Lončara, dobili smo pobjednika turnira. Mladom CM Miroslawu Lewickom iz Poljske turnir će ostati u lijepom i nezaboravnom sjećanju.

Prije turnira rangiran kao 11. nositelj nije bio ni u kakvim papirnatim kombinacijama za pobjednika turnira s obzirom na jak sastav koji se okupio u hotelu Brioni. Više nego odličnom igrom ostvario je 6 pobjeda i 3 remija, osvojio velemajstorsku normu i popravio ELO rejting za + 58 bodova.

Drugo mjesto sa istim brojem bodova ali slabijim dodatnim kriterijima pripalo je još jednom mladom igraču, IM Johanu – Sebastianu Christiansenu iz Norveške. Ostvario je 7 pobjeda i 1 remi a jedini loš dan bio mu je u 6. kolu kad je poražen od pobjednika turnira. Prvi nositelj turnira, GM Gergely Antal iz Mađarske, bio je vodeći nakon 6. i 7. kola ali u završnici turnira je ostvario tri remija što je bilo dovoljno samo za treće mjesto. Imao je najbolje dodatne kriterije u skupini od četiri igrača sa po 7 osvojenih bodova.

Najbolji istarski igrač, GM Nenad Ferčec, propustio je lijepu priliku da osvoji turnir pred domaćom publikom. Startao je odlično s 5/5 i bio vodeći s pola boda prednosti pred najbližom pratnjom, ali je u drugoj polovici turnira upisao dvije pobjede i dva poraza te se morao zadovoljiti četvrtim mjestom. Kako je turnir kvalifikacijskog karaktera za zatvoreno prvenstvo Hrvatske izborio je pravo nastupa kao naš najbolje plasirani šahist.

Turnir je obilježila odlična igra mladih igrača, kako domaćih tako i stranih. Od ukupnog broja domaćih igrača (48), iz Istarske županije je nastupilo 33. Pored nagrađenog GM Ferčeca nagrade su po kategorijama osvojili IM Miroslav Žufić najbolji u kategoriji igrača ELO rejtinga 2201 – 2400, Kevin Mainenti najbolji a NM Dragan Grgurić treći u kategoriji igrača ELO rejtinga 1801 – 2000, FM Adriano Voscilla drugi u kategoriji najboljih veterana a MK Enrico Ghersinih treći u kategoriji najboljih juniora.

Mnogi od mladih igrača i igračica značajno su popravili rejting a najuspješniji su: Bartlomiej Kucharski (POL) +114, Oleksandra Pampukha (UKR) +99, AIM Giovanni Marcheisich (ITA) +84, Kevin Mainenti (CRO) +61, Antoni Kozak (POL) +53 ELO rejting boda itd.

Turnir je protekao u ugodnom ozračju, uz fer i sportsko nadmetanje bez potrebe za ijednom sudačkom intervencijom, a privukao je veliki broj posjetitelja i zaljubljenika ove drevne igre tijekom svih osam dana trajanja turnira. Glavni sudac turnira bio je Sulejman Islamović, međunarodni sudac iz Dubrovnika. (rex)