Promjena imena predstave ‘‘Mate Parlov’’ u “Doručak šampiona”

mate_parlovKada je obznanjen program ovogodišnjeg programa kazališta Ulysses, vidljiva je bila jedna zanimljiva premijera naziva ”Mate Parlov” , koja je rađena u spomen na pokojnu pulsku boksačku i ljudsku legendu. Međutim zbog nesuglasica sa obitelji Mate Parlova koja ima zaštićen žig s njegovim imenom u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, Ulysses je morao promijeniti ime predstave u ”Doručak šampiona”. Tim povodom Uprava Kazališta Ulysses poslala je priopćenje kojeg u cjelosti prenosimo:

”U pripreme autorskog projekta kojeg će tim kazališta Ulysses i BITEF teatra premijerno izvesti 12. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu krenuli smo s najiskrenijom namjerom da odamo počast i priznanje životu, karijeri te svjetskim uspjesima velikana svjetskoga sporta i najvećoj boksačkoj legendi, gospodinu Mati Parlovu.

S obzirom da se radi o autorskom projektu, odnosno da ranije nije postojao unaprijed napisani dramaturški predložak po kojem bi predstava nastala, u suradnji s BITEF teatrom okupili smo izvanredan autorski tim, koji je krenuo s radom na tekstu u travnju 2017. godine. Valja naglasiti kako se radi o uvaženim dramaturzima, glumcima, kazališnim i glazbenim umjetnicima iz čitave regije, koji su radu na ovoj predstavi pristupili s izrazitim poštovanjem i u dobroj vjeri.

U tijeku razvoja ideje projekta i pripremi materijala, nismo mogli pretpostaviti kako će naša namjera odavanja kazališne počasti Mati Parlovu predstavljati problem njegovim najbližima. Dapače, vjerovali smo kako će njegovoj obitelji i rodbini biti iznimno drago što se uspomena na ovog sportskog velikana i dalje njeguje. Nismo isprva bili upoznati s činjenicom da je obitelj zaštitila verbalni žig MATE PARLOV u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, no obratili smo se im se odmah nakon što je ideja o realizaciji ovoga projekta konačno usvojena te nakon što je tekst predstave počeo dobivati svoje prve obrise.

S gospođom Parlov ušli smo u pregovore paralelno s početkom prvih glumačkih proba, nudeći joj i financijsku naknadu za korištenje imena njezinog pokojnog supruga. Također, na zahtjev joj je dostavljen i tekst predstave, a iz kojeg je vidljivo da je lišen ikakvih kontroverznih detalja, prizora iz privatnog života ili negativnih konotacija. Nažalost, ona je tekstu dala negativnu presudu i zabranila korištenje njegovog imena, objašnjavajući svoj postupak time da je tekst predstave u biti samo okvirni predložak podložan promjenama i nadopunama tijekom umjetničkog procesa. Radni naziv autorskog projekta „Mate Parlov“ preimenovali smo stoga u „Doručak šampiona“.

Nažalost, ovo nije prvi spor obitelji pokojnog Mate Parlova vezan uz korištenje njegovog imena, a motivi za to znani su samo njima. Usporedbe radi, gospođa Biserka Petrović posvetila je cijeli svoj život tome da se ime Dražena Petrovića nikada ne zaboravi.

Nitko ne može ograničiti inspiraciju i umjetničku slobodu, o kojoj god vrsti umjetnosti se radilo. Umjesto da nam se zahvale i budu sretni što njegujemo uspomenu na Mate Parlova, mi smo dobili zabranu, koju ćemo poštivati.”

Uprava Kazališta Ulysses