U Poreču otpočelo Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci

Pobjedom i porazom jučer su otvorile naše selekcije Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci koje se od 06. do 11. studenog održava u Poreču.

Odbojkaši su s lakoćom 3-0 u setovima 25:11, 25:23 i 25:12 svladali Italiju upisavši 3 vrlo važna boda uoči današnjeg ključnog meča s Poljskom koja je u prvom Kolu bila slobodna.
Ivan Čosić, kapetan naših reprezentativaca poslije meča nije krio svoje zadovoljstvo istaknuvši da su očitoj kvaliteti dodali i onaj neophodni momčadski duh.

Postali smo prava klapa. Držali smo se uputa izbornika, a Poljacima, koji su nam danas ključni suparnici nismo željeli pokazati sve što možemo. Čosić je na kraju naglasio da su spremni za četvrtfinale koje ih očekuje u četvrtak, 09. studenog.

Mađarice su uvjerljivo savladale Hrvatice s 3:1. U prvom setu Hrvatice su stizale zaostatak od devet poena, da bi ga u finišu dobile s 25:23. Ostala tri seta Mađarice bi već u startu ostvarivale nedostižnu prednost i samo je bilo pitanje s kojim skorom će naredna tri seta pripasti očito superiornijim Mađaricama, koje su ih dobile s 25:17 , 25: 11 i 25:8.

Pomočnik izbornika Dragan Maretić, po završetku meča istaknuo je da su hrvatske odbojkašice očito podlegle teretu prvog meča. Nedostajalo nam je više koncentracije i radili smo mnogo tehničkih pogriješaka.

Očito Da mmožemo dobro igrati pokazali smo u prvom setu kada smo uvjerljivo gubili i na kraju set okrenuli u svoju korist.

Preostaje nam da u naredna dva meča ostavimo srce na terenu i da dokažemo da se možemo nositi sa Slovenkama i Finkinjama kako bismo ostvarili mogučnost nastupa na narednom svjetskom prvenstvu, izjavio je pomalo razočaran Maretić.

Danas Hrvatska ženska reprezentacija lovi poslijednju šansu za visoki plasman protiv, u pripremnom razdoblju, boljih Slovenki. Hrvaticama otežava položaj što su jučer Slovenke upisale uvjerljiv poraz od Finkinjas 0:3.

Prije utakmica hrvatskih selekcija održana je svečana ceremonija otvaranja. Pred više od petsto gledatelja u sportskoj dvorani Inter sport Zelena laguna održana je ceremonija svečanog otvaranja EP na kojoj je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Organizacijskog odbora prvenstva Ratko Kovačić naglasio: „Ovo je najveće timsko natjecanje za osobe s invaliditetom ikad održano u Hrvatskoj, što dokazuje kako je hrvatski paraolimpijski pokret prepoznao sjedeću odbojku kao idealan momčadski sport u kojem se može učiniti još više na planu međusobne integracije osoba s invaliditetom i osoba bez invaliditeta“.

Čast da otvori Prvenstvo pripala je izaslaniku pokroviteljice europskog prvenstva Kolinde Grabar Kitarović, prvom osvajaču atletskog hrvatskog paraolimpijskog zlata Darku Kralju.

Na ceremoniji otvaranja govorili su još zamjenica gradonačelnika Grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović, Darko Vučić u ime Središnjeg Državnog ureda za šport, saborska zastupnica Ljubica Lukaćić izaslanica predsjednika Vlade RH te branko Mihorko predsjednik Europske paraodbojkaške federacije, kako je priopćio glasnogovornik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Darko Matić, v.r.. (rex)