Umro je legendarni Aldo Buršić, tvorac Mate Parlova

Preminuo je Aldo Buršić, tvorac Mate Parlova, osoba koja je prepoznala talent največeg boksera i koji je Parlova oblikovao kao čovjeka i kao sportaša.

Aldo Buršić je rođen na Brijunima, 3. lipnja 1940., a bio je boksački reprezentativac i legendarni boksački trener. U Puli je završio osnovnu i srednju školu, nakon koje se zaposlio se u brodogradilištu Uljanik. Uz rad je završio višu ekonomsku školu, a aktivno se bavio boksom od 1954. do 1962. godine.

Postao je državni reprezentativac Jugoslavije. Zbog čira na želucu morao je prekinuti aktivnu sportsku karijeru, pa se okrenuo trenerskom radu. 1964. je godine u Ljubljani položio ispit za boksačkog trenera.

S Aldom Banovcem iste 1964. godine utemeljio je školu boksa za mladež i idućih godina odgojio niz naraštaja vrhunskih boksača na čelu s Matom Parlovom, a uspjesi su brzo uslijedili. Već nakon samo dvije godine pulska je škola mladeži Boksačkog kluba Pula na hrvatskom prvenstvu za juniore osvojila devet od deset prvih mjesta.

Slijede godine kad je najveće ime BK Pule Mate Parlov nanizao izvrsne rezultate na Olimpijskim igrama, europskim i svjetskim prvenstvima, a zajedno su se sa Olimpijskih igara u Munchenu vratili sa zlatnom medaljom.

Inače, tijekom tih zlatnih dana hrvatskog amaterskog boksa, Parlova je sve do prelaska u profesionalce vodio baš Aldo Buršić.

(REX)