Utrka “Buzetski dani”

UTRKA ”BUZETSKI DANI” OVOG ĆE VIKENDA DOŽIVJETI 36. IZDANJE

Rujan je u Buzetu mjesec bogatih kulturno-zabavnih događanja, a posljednji od tri vikenda u sklopu proslave Dana Grada tradicionalo pripada održavanju najposjećenije i po broju natjecatelja najbrojnije utrke u zemlji, ali i šire. Buzetski dani – Europsko prvenstvo brdskih auto utrka tako će od 15. do 17. rujna doživjeti svoje 36. izdanje.

Ova legendarna automobilistička utrka na brdskim stazama boduje se za nekoliko prevenstava. Pored onog najelitnijeg, europskog prvenstva za moderna i povijesna vozila, utrka se boduje još i za hrvatsko i slovenstko prvenstvo te prvenstvo centralno-europske zone.

Cesta koja od Mosta vodi do Peničići bogata je kako tehničkim tako i brzim djelovima, a nadaleko poznata, specifična atmosfera koja vlada uz stazu razlozi su da se i vozači i gledatelji svake godine s veseljem vraćaju u Buzet. Na listi prijava tako se ove godine našlo 206 vozača iz 13 zemalja, među kojima će posebna atrakcija za publiku biti 30-ak formula i protutipova.

Ovo je posljednja stanica u europskom prvenstvu, pa se samim tim nerijetko upravo ovdje odlučuju konačni prvaci. Ipak, ove godine naslov prvaka Europe već je osvojen i po deseti put pripao je Talijanu Simone Faggioliu, također i aktualnom buzetskom rekorderu još iz 2014. godine. Unatoč tome, veseli nas što u Buzet dolazi njegov najveći protivnik Christian Merli. Bit će zanimljivo pratiti hoće li Merli uspjeti srušiti rekord Faggiolija od 2 min i 11 sekundi i prosječnu brzinu od gotovo 137 km/h.

Za razliku od kategorije 2, u kategoriji 1 je i dalje neizvjesno. Tu je prvo mjesto izborio Austrijanac Tessitore koji je u prednosti sa 179 bodova ispred Čeha Tomasa Vavrineca (156 bodova). Nerazriješena situacija za srebrno postolje buzetskoj će utrci dati dodatnu draž. Vjerujemo da će i desetak tisuća gledatelja duž staze napeto pratiti rasplet ovog Prvenstva.

U Prvenstvu Hrvatske, osim Buzeta, ostaje još jedna stanica prvenstva, ona u Dubrovniku. Iako nakon 7 od ukupno devet utrka prvenstva prvo mjesto kategorije 1 drži Domagoj Pereković, sve karte su još uvijek otvorene. Sa minimalnim zaostatkom iza njega na ljestvici trenutno se nalaze Riječanin Mario Jurašić (AK Ri Autosport), Mađar koji vozi pod hrvatskom zastavom Istvan Kavecz (AK Dubrovnik racing) te mladi Goranin Bojan Juranić (AK Petar Klepac). Svi oni konkuriraju za najviše postolje Prvenstva Hrvatske pa već sad sa sigurnošću možemo najaviti žestoke borbe najbržih.

PROGRAM:

Program započinje u petak od 11:00 sati tehničkim pregledom i verifikacijom. Kao i prošlih godina, za natjecatelje su osigurana tri parka vozača: na parkiralištu Cimosa, kod Istarskog vodovoda i na parkiralištu Mašimova škuja. Po završetku tehničkog pregleda, program će se nastaviti na Trgu Fontana, gdje će se petu godinu za redom održati defile natjecateljskih vozila. Parada vozila započinje u 17.00 h, a prethodit će joj oktanski show driftera. U petak i subotu publiku će zabavljati DJ-evi na Trgu Fontana.

Subota je rezervirana za dva treninga od kojih je prvi na rasporedu u 9:30, a drugi je predviđen za 13:30 sati, dok će se u nedjelju voziti dvije bodovne vožnje. Prva započinje u 9:00, druga u 13:30, a po završetku natjecanja slijedi i svečano proglašenje najbržih vozača.

Na održanoj konferenciji za novinare osim ovogodišnjeg programa najavljeno je i nekoliko novina pa je tako u cilju povećanja sigurnosti publike i vozača, ove godine postavljeno dodatnih 200 metara branika te su preasvaltirani i određeni dijelovi staze.

Direktor utrke, Branko Bašić napominje kako je “buzetska utrka zadnja u kalendaru Europe, dok je Hrvatsko prvenstvo na vrhuncu te njegova postolja još uvijek nisu osigurana” . Zadovoljstvo i ponos na dugu tradiciju ove buzetske utrke ne krije ni gradonačelnik Siniša Žulić koji je ovim putem poručio kako “bez obzira što sam prošao većinu europskih utrka, Europsko prvenstvo nije moglo izabrati bolji završetak prvenstva od našeg Buzeta”.

Cijena ulaznica je 40,00 kuna i vrijedi za oba dana. Zbog održavanja utrke cesta od Mosta do Peničiči bit će zatvorena u subotu i nedjelju od 8 do 18 sati. Gledatelje će duž staze u nedjelju razvoziti autobus. (rex)